Junipher Greene (NO)

Det er en glede å ønske den norske progrockens «fyrtårn» velkommen til Dark Season Blues. Junipher Greene skapte norgeshistorie i 1971 gjennom å utgi Norges første dobbeltalbum – med et ikonisk bilde malt av en 23 år gammel Odd Nerdrum som utbrettcover. Albumproduksjonen ble så dyr at bandet måtte bekoste halvparten sjøl.

I 2007 ble «Friendship» kåret til Norges beste pop/rockalbum i en kåring i Dagens Næringsliv, og året etter innledet bandet en serie med gjenforeningskonserter. Etter noen års pause er bandet igjen klare for å feire det legendariske albumet, denne gang i Longyearbyen. Svalbard har en spesiell plass i bevisstheten til Geir Bøhren (trommer) og Bent Åserud (gitar/munnspill/fløyter). Duoen står bak musikken til over 30 filmer og 25 tv-serier, deriblant filmsuksessen «Orions belte» – der handlingen er lagt til øya. De har lovet å spille temaet derfra når de stiller på årets festival.

Junipher Greene startet som et bluesband på Sandaker skole i Oslo i 1965. Inspirasjonen kom fra britisk blues og seinere Chicago-blues, men stilen endret seg etter hvert mer i retning progressiv rock. Freddy Dahl (gitar/vokal) og Øyvind Vilbo (bass) var også med på «Friendship», mens Jon-Willy Rydningen (Hammond B3) har vært med siden 2008. Besetningen fra «Friendship» holdt bare i tre år, men gruppa fortsatte med Bøhren og Åserud som en fast kjerne fram til 1982. Det jobbes nå for å få utgitt en boks med alle bandets fire album samt en live-dvd. 

Dark Season Blues©2023