Junipher Greene (NO)

Det er en glede å ønske den norske progrockens «fyrtårn» velkommen til Dark Season Blues. Junipher Greene skapte norgeshistorie i 1971 gjennom å utgi Norges første dobbeltalbum – med et ikonisk bilde malt av en 23 år gammel Odd Nerdrum som utbrettcover. Albumproduksjonen ble så dyr at bandet måtte bekoste halvparten sjøl.

I 2007 ble «Friendship» kåret til Norges beste pop/rockalbum i en kåring i Dagens Næringsliv, og året etter innledet bandet en serie med gjenforeningskonserter. Etter noen års pause kommer bandet sammen igjen for å spille, og konserten under Dark Season Blues blir deres aller siste.  Svalbard har en spesiell plass i bevisstheten til Geir Bøhren (trommer) og Bent Åserud (gitar/munnspill/fløyter). Duoen står bak musikken til over 30 filmer og 25 tv-serier, deriblant filmsuksessen «Orions belte» – der handlingen er lagt til øya. De har lovet å spille temaet derfra når de stiller på årets festival.

Junipher Greene startet som et bluesband på Sandaker skole i Oslo i 1965. Inspirasjonen kom fra britisk blues og seinere Chicago-blues, men stilen endret seg etter hvert mer i retning progressiv rock. Freddy Dahl (gitar/vokal) og Øyvind Vilbo (bass) var også med på «Friendship», mens Jon-Willy Rydningen (Hammond B3) har vært med siden 2008. Besetningen fra «Friendship» holdt bare i tre år, men gruppa fortsatte med Bøhren og Åserud som en fast kjerne fram til 1982. Med seg til Longyearbyen har bandet også en boks med alle bandets fire album (cd og vinyl) samt en live-dvd i begrenset opplag.

Dark Season Blues©2023