Amund Maarud

Amund Mårud kommer til Longyerbyen, Svalbard under Dark Season Blues 2012
Amund Maarud
Albumet Electric av Amund Maarud  vant spellemannsprisen 2011
Electric (2011)

 

Med albumet ”Electric” er Amund Maarud  tilbake der mange mener han hører hjemme ‐ i bluesen. Albumet markerer også Amunds 20 år som bluesmusiker, nå i ny utgave med en noe mer rocka tilnærming.

Amund Maarund vant med albumet Electric Spellemannsprisen 2011 i kategorien blues.

 

Maarud startet som seksåring i bandet Maarudkara med broren Henrik på trommer og faren på bass. De kom på andreplass i NRKs ”Talentiaden” i 1997 og albumdebuterte med ”First Blues” året etter. Seinere fulgte ei ungdomstid i husbandet på Muddy Waters i Oslo.
”Noen valg blir tatt uten at de egentlig er oppe til vurdering. Da jeg var ti år gammel bestemte jeg meg for å blir bluesgitarist på heltid. Det virket ikke som noe rarere enn å ønske å bli lastebilsjåfør i ung alder,” skriver Amund i sine liner notes til albumet ”Electric”.
I 2000 startet han Amund Maarud Band, fortsatt med broren Henrik på trommer og med blues på repertoaret. Bandet ble nominert til Spellemannprisen 2003 i klassen blues/country for debutalbumet ”Ripped, Stripped & Southern Fried”, og fikk gode kritikker også for oppfølgeren ”Commotion”.
Bandet var et av de mest etterspurte på livescenen, men etter mange år som bluesmusikkens ”unge håp” meldte han og boren i 2006 overgang til rocken med The Grand.
Bandet debuterte med selvtitulert ep og album på eget plateselskap i 2007, og ble nominert til Alarm‐prisen i live‐kategorien samme år. Bandet holdt en lang rekke konserter i inn‐ og utland de neste to årene: På festivaler som Roskilde, Eurosonic i Nederland, på ”Rockpalast” på tysk tv og på de største norske festivalene.
”Mitt forhold til blues har vært tidvis turbulent og vi har krangla en del. Etter 15 år tok jeg ei pause og satte kursen mot rockescenen med The Grand. Jeg trengte å blåse ut, få opp volumet og la faenskapen få puste fritt,” skriver Amund.
I fjor annonserte The Grand at de ville ta en pause for å fokusere på sine individuelle prosjekter, bl.a. Morudes, en bluespunkduo med broren Henrik, samt soloprosjektet under navnet Amund Maarud. Bandet har i utgangspunktet en besetning på fem til syv personer. Repertoaret består av bluesbasert musikk med fokus på Amunds gitar, og som vanlig er broren Henrik med på trommer. Eirik Tovsrud Knutsen, fra The Grand spiller piano, Egil Stemkens på bass og Bendik Brænne saksofon, mens de som sjumannsband stiller med Peter Marius Gundersen på trompet og Hans Foyn Friis på trombone.
”Det er mange som har ventet på at Amund Maarud skulle ’ta til vettet’ og begynne å spille blues igjen. Svaret hans er ’Electric’, og det swinger som i ’gamle dager’ – og litt til, skriver Dagbladets anmelder Øyvind Rønning om albumet ”Electric’, som han gir en femmer på terningen.
Han fortsetter: ”Amund er blitt ’voksen’. Han synes det er utfordrende å vri og vrenge litt på bluesen, og det skal vi være glade for. Uten sånne musikere ville bluesen vært så kjedelig som mange vil ha det til. Det kan vi ikke ha noe av,” skriver han.

[fancy_link link=»http://www.amundmaarud.no/» target=»blank»]Amund Maarud official homepage[/fancy_link]
[fancy_link link=»http://www.facebook.com/pages/Amund-Maarud-offisiell-side/164382500264326″ target=»blank»]Amund Maarud on Facebook[/fancy_link]

[youtube height=»344″ width=»425″]http://www.youtube.com/watch?v=PuaknyVWEYg[/youtube]